Heti Turkesztán - április 17.

Iráni nyitás, civil szervezetek elleni törvény, harc a prostitució ellen, lassuló gazdaság, előkészületek a függetlenség 25-ik évfordulójára.

Ez történt a héten Turkesztánban.

029.JPG

Forrás: előfizetéses hírlevél és regionális hírportálok

Kazahsztán

Éljen a megbonthatatlan kazah-orosz barátság. Áprilisban 1500 ember megkérdezésével közvéleménykutatást végeztek Oroszországban, arról a kérdésről, hogy mely országok a legbarátibbak Oroszország felé. A válaszadók többsége Fehéroroszországot (Belaruszt) jelölte meg, míg 56%-uk szerint Kína, 50%-uk szerint pedig Kazahsztán következik a sorban. Ennek megfelelően, a gazdasági kapcsolatok fontossági sorrendje a következőképpen alakul: 49% szerint Kína a legfontosabb ebből a szempontból, 35%-uk szerint Fehéroroszország, 23%-uk szerint pedig Kazahsztán. A válaszadók mindössze 1%-a jelölte meg Törköországot, Ukrajnát és az Egyesült Államokat, mint országokat amelyek baráti kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal.

kzruflags.jpg

Kazahsztán Irán felé nyit. Április 11-12-én Nazarbajev elnök Teheránban járt, ahol a két ország közötti kapcsolatokról tárgyalt, valamint számos kereskedelmi szerződés is aláírásra került.

Ennyibe került az e-kormányzati projekt. Szaken Szarszenov Befektetési és Fejlesztési miniszterhelyettes az e-kormányzati projekt 10-ik évfordulójának alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2006-óta 46 milliárd tengét (kb. 39 milliárd forint) költöttek a projektre, melynek gazdasági haszna a számításaik szerint 78 milliárd tenge (kb. 65 milliárd forint), amelynek célja pedig a korrupció és a papírmunka csökkentése.

kzegov.jpg

Kirgizisztán

Lemondott a miniszterelnök. Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, április 11-én lemondott Tyemir Szarijev miniszterelnök, mert korrupció gyanújába keveredett.

Tüntetések a civil szervezeteket sújtó korlátozások ellen. Emberi jogi aktivisták tüntettek a kirgíz parlament előtt a "külföldi ügynökökről" szóló törvény ellen. A rendelkezés szerint minden civil szervezet, amely poitikai ügyekkel foglalkozik és külföldről kap anyagi támogatást, "külföldi ügynöknek" lenne nyílvánítva. Kritikák szerint a törvény igazságtalanul címkézne meg minden ilyen szervezetet és sokszor alaptalanul gyanítana kémkedést a szervezetek tevékenysége mögött. 2012 óta hasonló törvény van életben Oroszországban is, amelyet arra használnak, hogy az ellenvéleményeket elhallgattassák. A parlament március 12-én már másodjára fogadta el ezt a törvényt, amely  aharmadik olvasat után az elnök elé kerül aláírásra.

bishkekprotest.jpg

Tádzsikisztán

Harc a prostitució ellen. A tádzsik hatóságok kötelező morális oktatást vezettek be a prostituáltaknak, amelyen három hetente egyszer kell megjelenniük. A hatóságok, saját bevallásuk szerint tisztában vannak vele, hogy az ilyen előadások nem fogják megszüntetni a prostituciót, de elmondták, hogy ezzel szeretnék jelezni, hogy készen állnak segíteni a szexmunkásokat. Tavaly októberben duplájára emelték a prostitucióért kiszabott büntetés felsőhatárát, ami így már akár 150 dollár is lehet, valamint két hét elzárás jár a "visszaesőknek". Az Egészségügyi Minisztérium által tavaly novemberben nő prostituáltak körében végzett felmérés szerint a válaszadók 80%-a a pénzhiányt jelölte meg a szexmunka indokaként, valamint azt válaszolták, hogy abbahagynák, ha lenne lehetőségük. A magas munkanélküliség hatalmas probléma egyébként Tádzsikisztánban, amely ahhoz is vezetett, hogy kb. 1,2 millió, többnyire férfi Oroszországba távozott vendégmunkásként.

tjprostitution.jpg

A tádzsik parlament megszavazta november 16-át az elnök napjának, amely továbbra is munkanap marad.

e_rahmon21_1_09.jpg

Türkmenisztán

A lassuló gazdasági növekedés miatt Berdimuhammedov elnök felmentette tisztségükből  a gazdasági és fejlesztési minisztert, Jaldes Seripovot, a kereskedelmi és külgazdasági kapcsolatokért felelős minisztert, Bajar Abajevet, valamint az adóhatóság vezetőjét, Satlik Khummedovot. Az elnök "komoly hiányosságokra" utalt a felmentett tisztségviselők munkájával kapcsolatban. Türkmenisztán gazdasága 6,3 %-kal növekedett az első negyedévben (a tavalyi első negyedévben ez a növekedés 10%-os volt), valamint a Világbank jelentése szerint a tavalyi 6,5%-os teljes évi növekedés idén 5% körül várható. 2013-ban és 2014-ben az ország kétszámjegyű növekedést produkált.

Üzbegisztán

Április 14-én Taskentben járt Nazarbajev elnök, ahol üzbég kollégájával, Iszlam Karimovval találkozott és az országaik közötti kapcsolatokról folytattak tárgyalást, valamint kitértek a Taskentben június 23-24-én tartandó Shanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozójának témájára is.

karimovnazarbayev.JPG

Az első negyedévben 7,5%-kal növekedett az ország gazdasága. Az ipari termelés 7%-kal, a mezőgazdasági termelés 6,7%-kal, a kereskedelem pedig 12,8%-kal növekedett. Az állami költségvetés 0,1%-os többlettel zárt.

Éljen a függetlenség 25 éve! A jeles évforduló alkalmából szervezett "Szeretünk téged, Haza!" akció keretében a namangani Kamolot ifjúségi szervezet autós flashmobbal készült.

carflashmob.jpg