Lemondott a kirgíz miniszterelnök

Április 11-én lemondott Tyemir Szarijev, Kirgizisztán miniszterelnöke.

Korrupciógyanúba keveredett.

kyrgy-pm-temir-sariyev.jpg

Szarijev 2015. májusában ült be a miniszterelnöki székbe, miután elődje, Dzsoomart Otorbajev lemondott a Kumtor aranybánya körül kialakult ellentétek miatt.

A korrupciógyanú úgy merült fel, hogy a még februárban felállított parlamenti bizottság megállapította, hogy a kínai cég, amely megnyerte az Isszik-kul tó körüli 104 kilométeres körgyűrű megépítésére vonatkozó tendert, nem rendelkezik a megfelelő engedélyekkel.

issyk_kul_province.png

Az Isszik-kul megye

Kanat Iszajev, a Kirgizisztán Párt frakcióvezetője ennek nyomán kérdést intézett Arginbek Malabajev közlekedésügyi miniszterhez, amelyben azt firtatta, hogy miért a kínai cég nyerte meg a tendert. A miniszter elmondta, hogy egy kirgíz és egy török jelentkező is a kínai cégnél olcsóbb árajánlatott tett, és a felelősséget a helyettesére hárította, mondván, hogy az a miniszterelnök, Szarijev szövetségeseinek parancsára intézte el, hogy a kínai cég, a Longhai nyerje meg a tendert. A miniszter megvádolta magát Szarijevet is azzal, hogy személyes érdekei voltak a kínai cég győztessé nyilvánításában.

Válaszul, a miniszterelnők kérvényezte Almazbek Atambajev elnöknél, hogy az mondassa le a közlekedésügyi minisztert, de az elnök ezt visszautasította, és utasította az antikorrupciós hatóságokat, hogy folytassák le a szükséges nyomozást a vádakkal kapcsolatban.

issikul4-4.jpg

Festői táj - Isszik-kul

Ezek az előzmények vezettek április 11-éhez, amikor is egy sajtótájékoztató keretében Szarijev miniszterelnök, arra hivatkozva, hogy "összetűzések és pletykák felborították az egyensúlyt a kormányban ... a kormány munkája megrekedt ebben a nehéz időszakban", bejelentette a lemondását. Azért ártatlanságát tovább hangsúlyozva, Szarijev egy 13 pontos magyarázkodást posztolt a Facebookon, amelyben leírta, hogy nem volt befolyása a tendereztetésre és megvédi a becsületét, valamint objektív nyomozást vár el.

Iszajev helyes döntésnek tartja a miniszterelnök lemondását, de kritikával illette azt, hogy Szarijev a parlamenti bizottság által feltett kérdésekre a Facebookon reagált a 13 pontjával, és nem a bizottság előtt próbálta megvédeni magát.

Április 13-án Szooronbaj Zsejenbekov személyében a parlament megválasztotta az új miniszterlenököt, aki Almazbek Atambajev elnök szoros szövetségese. Ezzel ismét konszolidálódott a szociáldemokrata párt helyzete, hiszen mind az elnök, mind az új miniszterelnök a párt tagja.

Atambajev elnök mandátuma egyébként jövőre jár le, és már jelezte is, hogy nem óhajt újraindulni. Kirgizisztánban egyébként, a többi turkesztáni országgal ellentétben, a parlamentnek viszonylag erős jogkörei vannak az elnökkel szemben.

almazbek_atambayev.jpeg

Hajthatatlan