Heti Turkesztán - április 10.

Fejlődő kazah-afgán kapcsolatok, új nemzeti ünnepek Kirgizisztánban, letartóztatások Tádzsikisztánban, kötelező HIV/AIDS teszt Türkmenisztánban, kazah elnöki látogatás Üzbegisztánban.

Ez történt a héten Turkesztánban.

020_1.JPG

Forrás: előfizetéses hírlevél és helyi hírportálok

Kazahsztán

Kereskedőház nyílik Afganisztánban. Kazahsztán megnyitja első kereskedőházát az afgán fővárosban, Kabulban, azzal a céllal, hogy erősítse a kétoldali kereskedelmi kapcsolatokat. Az elmúlt években Kazahsztán 3 millió dollár értékben importált Afganisztánból, míg az Afganisztánba irányuló export (többnyire liszt és olaj) értéke 333 millió dollár volt. A két ország szintén a héten 700 000 dollár értékben kötött kereskedelmi szerződéseket, elsősorban kazah gabona és liszt exportjáról.

kazakhstan_afghanistan_flags.jpg

Hamarosan internetezni is lehet majd az Air Astana fedélzetén. A légitársaság egy Facebook-posztban számolt be arról, hogy szerződést kötöttek a Rockwell Collins informatikai céggel, amelynek az Inmarsat Global Xpress rendszere internet hozzáférést biztosít majd a Boeing-767-es repülők fedélzetén. A szolgáltatást idén szeptembertől tervezik bevezetni.

b767airastana.jpg

Kirgizisztán

Új nemzeti ünnepek kerülnek a naptárba. Április 4-én, a kirgíz elnök, Almazbek Atambajev aláírta a rendeletet, amely ünnepnappá nyilvánítja március 17-ét, március 24-ét, valamint április 7-ét.

- 2002. március 17-én az ország déli részén kitörő kormányellenes tüntetés közben a rendőrség megölt 4 embert.

- 2005. március 24-én tört ki az úgynevezett Tulipános Forradalom (lent), amely lemondásra kényszerítette az akkori elnököt, Aszkar Akajevet.

- 2010. április 7-én ismét kormányellenes tüntetések törtek ki, amelyek során az erőszakszervezetek mintegy 100 ember életét oltották ki. Kurmanbek Bakijev akkori elnök lemondásra kényszerült és elmenekült az országból. Ezt a napot hivatalosan az Áprilisi Népi Forradalom Napjának is nevezik.

tuliprevolutionkg.jpg

Életbe lépett az új törvény, ami megtiltja külföldi valuták használatát a belföldi tranzakciók során. Az új szabályozás elsősorban az ingatlanpiacot, az autókereskedelmet és a légitársaságokat érinti, amleyek eddig többnyire dollárban vagy euróban szabták meg az áraikat és hajtották végre tranzakcióikat.

Tádzsikisztán

Emomali Rahmon elnök a német külügyminiszterrel tárgyalt. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter (aki egyben az EBESZ elnöke is) április 1-jén érkezett Dusanbeba, a tádzsik fővárosba, ahol a tádzsik elnökkel a két ország kapcsolatairól, valamint az EBESZ munkájáról és az országaik EBESZ-ben játszott szerepéről tárgyaltak. Steinmeier egyébként előtte Kirgizisztánban és Üzbegisztánban járt. A német külügyminiszter "stratégiai fontosságú régiónak" nevezte Közép-Ázsiát, amely "jelentős kockázatokat rejt a [globális] stabilitás szempontjából".

steinmeierrahmon.jpg

Szélsőségesség vádjával letartóztattak 6 imámot. Az eset még a múlt hónapban történt. A hatóságok nem árultak el több részletet azzal kapcsolatban, hogy a megvádolt 6 imám mely szélsőséges szervezethez köthető. Ha bűnösnek találtatnak, akkor akár 5 év börtön és hatalmas bírság várja őket. 2015. januárja óta több tucat embert tartóztattak le, akik a szélsőséges Jamaat Ansarullah szervezet tagjai voltak. A tádzsik hatóságok azt gyanítják, hogy a szervezet az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalomhoz köthető. Ezutóbbi kapcsolatban áll az Al-Kaidával és a Talibánnal. Régebben a tádzsik hatóságok arról számoltak be, hogy mintegy 1000 tádzsik állampolgár harcol az Iszlám Állam mellett a Közel-Keleten.

Új ünnepnapot készülnek bevezetni az elnök tiszteletére. Egy csoport törvényhozó olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely ünnepnappal tisztelné meg Emomali Rahmon elnököt. A nap elnevézese valószínűleg az Elnök Napja vagy a Nemzet Vezetőjének Napja lenne, de a dátumot még nem pontosították. Május 22-én egyébként népszavazás lesz a nemrég bevezetett alkotmánymódosításokról.

e_rahmon21_1_09.jpg

Türkmenisztán

Kötelező lesz az HIV/AIDS teszt a házasulandóknak. Az országban elfogadásra került a törvény, mely szerint a házassági igazolás kiadásának egyik előfeltétele a negatív HIV/AIDS-teszt eredmény. A hivatalos indoklás szerint a törvény célja, hogy biztosítsa az egészséges családok alapítását és a HIV/AIDS-mentes gyerekek születését. A törvény szintén megköveteli a droghasználók, a börtönrabok, vérdonorok, valamint az országban dolgozni kívánó külföldiek HIV/AIDS tesztelését. A törvény szerint a kormány ingyenes kezelést biztosít a HIV/AIDS fertőzötteknek. A hatóságok egyébként elég titkolózóak a HIV/AIDS statisztikákkal kapcsolatban. Az utolsó hivatalosan elismert eset 2002-ben volt, amikor, a hatóságok szerint 2 állampolgár külföldi tartózkodásuk alatt fertőzödött meg.

Üzbegisztán

Április 15-én Nurszultan Nazarbajev kazah elnök Taskentbe látogat, ahol találkozni fog üzbég kollégájával, Iszlam Karimovval. Utoljára 2013. júniusában járt a kazah elnök Üzbegisztánban, amikor aláírásra kerültek a két ország közötti stratégiai együttműkődésről szóló egyezmény, valamint a két ország belügyminisztériumainak és vámhatóságainak együttműködéséről szóló dokumentumok.

Új weboldalt indítottak, amely bemutatja Timur Lenk életét. A weboldal üzbég, orosz és angol nyelveken olvasható. Az oldal itt érhető el: http://sohibqiron.uz/en-US.

timurlenk.jpg

A FIFA ranglistáján az üzbég válogatott a 66-ik helyre kúszott fel, miután a 2018-as világbajnokság selejtezőiben megverték a fülöp-szigeteki és a bahreini válogatottat. Az első helyen Argentína, a másodikon Belgium, a harmadikon pedig Chile áll.