Itt van március 22-e - Boldog Perzsa Újévet!

Nauriz, szószerint "új nap", a több mint 3000 évre visszatekintő múltjával a világ egyik legrégebbi ünnepnapja, amelyet nem csak a perzsák ünnepelnek, és az 1926-1988 közötti szovjet időszakot leszámítva hatalmas ünnep Turkesztánban is.

Kazahsztánban 1991. március 15-e óta elnöki rendelet alapján hivatalos ünnepnap, 2009 óta pedig 3 napos munkaszüneti ünnep.

2009. szeptember 30-án a Nauriz felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségek listájára, 2010. február 23-án pedig az ENSZ március 21-ét a Nowruz (Nauriz más átirata) Nemzetközi Napjává nyilvánította.

nauryzalmaty1.jpg

A tavalyi Nauriz Almaty-ban

Az ünnepnapokra minden város és falu fesztiválközponttá alakul és mindenhol jurtákat állítanak, amelyek körül különböző ünnepségeket rendeznek. A rendezvényekre látogatók közelebbről is megismerkedhetnek a kazah kultúrával, zenével és gasztronómiával. Este tűzijátékkal folytatódik az ünneplés.

Az úgynevezett "Nauriz kozse" a legfontosabb fogás ezekben a napokban, amely a hagyományok szerint 7 összetevőből készül. Ezek általában víz, hús, só, tej vagy joghurt, kurt (sajtféle) és/vagy túró, valamint gabonaféle(k). A 7 összetevő különböző tulajdonságokat vagy értékeket képvisel, mint öröm, siker, intelligencia, egészség, gazdagság, agilitás és biztonság.

nauryzkozhe.jpg

A Nauriz ünnep maga olyan értékeket képvisel, mint jóság, gazdagság, boldogság és szerelem. Az ünnepek során a múltbeli hibákat, bűnöket megbocsájtják és elfelejtik, valamint mindenki olyan kívánságot tesz, hogy megszabaduljon a "rossztól" és hogy az újév megújulást hozzon.

Eredete

A Nauriz eredete egészen az iráni zoroasztrizmus vallásig nyúlik vissza, melynek ünnepségeiben hatalmas szerepet játszott a nap járása. Sőt, állítólag maga Zarathustra (Zoroaszter), a magáról az iráni papról elnevezett vallás megalapítója találta ki az ünnepet.

A Nowruz-ra való első írásos utalás az időszámításunk szerinti 2-ik században tűnik fel a perzsa iratokban, de már az Óperzsa Birodalomban (i.e. 500-330) is fontos ünnep volt, amikor is a perzsa uralom alatt álló népek királyai ajándékokkal vonultak az uralkodó, vagyis a Királyok Királya (Sahansah) elé. Sőt, az ünnepnek akkora jelentősége volt, hogy például II. Kambüszész Babilónia királyává válása csak azután vált legitimmé, hogy részt vett az újévi (nowruzi) ünnepségen.

Vannak olyan feltevések is, hogy maga a Perszepolisz komplexum, vagy legalábbis az Apadana palota a Nowruz ünneplésének céljából épült.

persepolis.jpg

Később a perzsa területeken elterjedő iszlám vallás és létrejövő kalifátus(ok) alatt, a Nowruz ünnepe továbbélt a társadalomban. A kalifátus(ok) összeomlása után újra feléledő perzsa dinasztiák újra az egyik lefontosabb ünneppé neveztek ki.

Még a türk és mongol megszállók sem tettek kísérletet a Nowruz eltörlésére.

Manapság

A kazah nyelvben "Nauriz" a március hónap elnevezése is. A fiúkat, akik ezen a napon születnek Naurizbaj-nak vagy Naurizbek-nek nevezik el, míg a lányokat Nauriz-nak vagy Naurizgul-nak.

Jó ómen ha ezen a napon havazik.

A fentebb említett rendezvények részeit képezik a különféle játékok, hagyományos lóversenyek és egyéb versenyek. A legnépszerűbb ilyen játékok az "Aikysh-uishysh" (egymás felé) és az "Audaryspek", amelyben az a lovas nyer aki le tudja rántani a másikat a nyeregből.

A versenyeken nemtől függetlenül mindenki részt vehet, és ha egy lány kihívott egy fiút, akkor azt a feltételt szabta, hogyha ha a fiú nyer, akkor a fiúnak joga lesz feleségül vennie, ha viszont ő nyer, akkor a fiúnak mindenben engedelmeskednie kell neki és minden kívánságát teljesítenie.

nauryz.jpg

Az ünnepségekben és játékokban, nemre, korra, társadalmi beosztásra való tekintet nélkül mindenki részt vehetett, és ezalatt az időszak alatt mindenféle nő-férfi közötti etikai tiltások is feloldásra kerültek.

Ebből kifolyólag, Nauriz ünnepe sokszor esküvővel végződik.

Természetesen ezek inkább a régebbi időkre voltak jellemzőek, manapság valószínűleg már csak hagyományőrzésből házasodnak így, valamint az ünnepségsorozat sok modernebb rendezvénnyel is bővült, mint koncertek, adománygyűjtés stb.

Az ünnepi rendezvényekről igyekszünk beszámolni a lehetőségekhez mérten.