Heti Turkesztán - március 13.

Átlátható választási folyamat Kazahsztánban, ünnepségek Kirgizisztánban, ünnepségi előkészületek Üzbegisztánban.

Ez történt a héten Turkesztánban.

065.JPG

Forrás: helyi hírportálok

Kazahsztán

A FÁK megfigyelői szerint transzparens a választásokra való felkészülés. A megfigyelők elmondták, hogy akadály nélkül bejutnak a szavazóhelyiségekbe, hatékonyan tudnak kommunikálni a helyi választási bizottságokkal és a pártok képviselőivel. A parlamenti választás március 20-án lesz, pár nappal a perzsa újév, Nauriz előtt.

Kazahsztán és Üzbegisztán megegyezett a Szirdarja folyó vízének igazságos elosztásáról. Erről Bakitzsan Szagintajev, Kazahsztán első miniszterelnök-helyettese nyilatkozott a médiának a Kazah-Üzbég Bilaterális Kapcsolatok Kormányközi Bizottságának 15-ik ülése után. A megegyezéssel megoldódik, vagy legalábbis enyhül a dél-kazahsztáni földművesek vízhiány problémája.

Kazahsztán továbbra is elkötelezett, hogy az ENSZ BT egyik ideiglenes tagja legyen. Bakit Djusszenbajev, Kazahsztán madridi nagykövete egy madridi fórumon arról beszélt, hogy az energiaválság, valamint az étel- és vízhiány akadályozó tényezői a fenntartható fejlődésnek, és hogy ezek a témakörök lesznek Kazahsztán prioritásai a Biztonsági Tanácsban. Kazahsztán mellett szintén nagyot nyom latba az ország nukleáris biztonsághoz való hozzáállása. Asztana a 2017-18-as időszakra pályázik az ENSZ BT-be, és az ország lenne az első volt szovjet tagköztársaság, amely ideiglenesen helyet foglal a Tanácsban.

unsc.jpg

Kirgizisztán

Egyre több turista érkezik az országba. Számos köztisztviselő vett részt március 12-én a jövendőbeli biskeki botanikus kert területén folytatott előkészületi munkákban, többek között Almazbek Atambajev elnök (lent - balra), aki az újságírók kérdésére elmondta, hogy évről évre egyre több turista érkezik az országba, ami szerinte többek között annak köszönhető, hogy Kirgizisztán stabil ország, sőt, a FÁK 11 tagállama közül a legstabilabb egy felmérés szerint. Azt is hozzátette, hogy sok országban járt már, de neki akkor is Kirgizisztán a legszebb.

atambayevkg.png

Március 5-én ünnepelték a kirgíz nemzeti fejfedő (Ak Kalpak - "Fehér Sapka") napját, ami ugyan nem egy hivatalos ünnep, de 2011 óta Iriszbek Zsabirov filmrendező javaslatának megfelelően minden évben megünneplésre kerül. Ezen a napon Biskekben fesztiválokat tartanak, minden férfi a nemzeti fejfedőt viseli, valamint ebben az évben egyetemi diákok egy 3 méteres változatot is készítettek. Galéria.

Március 8-án pedig, hasonlóan a többi régióbeli országhoz, Biskekben is különféle rendezvényekkel ünnepelték a nőnapot, amelyeken vezető politikusok is részt vettek és jó egészséget, gazdagságot és boldogságot kívántak honfitársnőiknek. Galéria.

Tádzsikisztán

Tádzsikisztán teljesít a legrosszabbul Turkesztánban. A nemzeti valuta, a szomoni értéke jelentősen csökkent, az amúgy sem sok külföldi befektetés még kevesebb lett és a külföldön dolgozó tádzsikok által hazaküldött pénz is több mint 30%-kal csökkent. Tádzsikisztán egyébként az egyik "legfüggőbb" ország a hazaküldött jövedelmektől. Az Oroszországi Bevándorlási Hivatal statisztikái szerint 2015-ben 3,8%-kal csökkent a tádzsik regisztrált vendégmunkások száma Oroszországban, ahonnan a legtöbb jövedelem érkezik. Eközben, amiről itt a blogon is beszámoltunk, a kormány igyekszik megszabadulni az egyetlen ellenzéki párttól, a Tádzsikisztáni Iszlám Újjáéledés Pártjától, valamint előkészíti a jelenlegi elnök, valamint családjának örökös hatalmát.

Az ország védelmi költségvetése nagyban függ a Pentagon által nyújtott segélytől. Sőt, egy új kutatás szerint, amelyben a Pentagon által nyújtott védelmi segély összegét viszonyították az egyes országok védelmi költségvetéséhez, Tádzsikisztán, Kirgizisztán és Grúzia a "legfüggőbbek" a pentagoni pénztől. Ezen a listán Tádzsikisztán a 7-ik helyet foglalta el a 104 millió dolláros költségvetésével, amelyből 29 millió az USA-tól van, és a támogatás a következő két évben további 50 millióval fog nőni, hogy Tádzsikisztán sikeresen harcolhasson a terrorizmus ellen. Abszolút értékben egyébként Egyiptom, Pakisztán és Izrael kapja a legtöbb pentagoni támogatást, amelyeket természetesen megelőz Afganisztán a 268 millió dolláros költségvetésével és az USA által nyújtott 4,4 milliárdos támogatással.

militaryassistancetj.png

Eredeti kép: http://www.eurasianet.org/node/77751

Türkmenisztán

Március 8-án, nőnap alkamából virágkiállítást nyitottak a fővárosban, Asgabatban.

vystavka_ashgabat.jpg

Türkmén utazási irodák is részt vettek az idei március 9-13-i berlini turisztikai expón. Az ITB Berlin-2016 az egyik legnagyobb utazási expó a világon, ahol kb. 185 ország és térség képviseltette magát. A türkmén pvailonba látogatók megismerkedhettek az ország ünnepeivel, valamint Asgabat, a Mary, Lebap és Dasoguz régiók látványosságaival.

itbberlin.jpg

Üzbegisztán

Március 12-én és 13-án az ország minden régiójában közösségi jótékonysági munkában ("hasar") vettek részt a polgárok, a közeledő Naurizra való felkészülés céljából. A polgárok segítségével megtisztulnak az imahelyek, a közterületek, a lakóházak körüli területek is, valamint fákat ültetnek és meszelnek. Eközben a hatóságok is megkezdték az előkészületeket, hogy garantálni tudják a biztonságot az ünnepségsorozat folyamán.

hasaruz.JPG

A gazdasági versenyhivatal által készített törvényjavaslat betiltaná a szerencse- és egyéb kockázaton alapuló játékok internetes hirdetését. Furcsa módon, a tiltás a tankönyvekre, füzetekre és iskolai naplókra is kiterjedne. Továbbá, a tervezet szerint a mobil telefonokra küldött SMS-hirdetéseket csak az előfizető előzetes jóváhagyásával lehetne küldeni, ami alól kivételt képeznének a hatóságok által ilyen módon közvetített társadalmi célú információk.

Március 1-je és 6-a között a ciprusi Protaras városában került megrendezésre a 10-ik Dél-kelet Európai Nemzetközi Matematikai Diákolimpia (SEEMOUS), amelyen az Üzbég Nemzeti Egyetem két diákja, Hakimboj Egamberganov és Sohruh Ibragimov egy-egy aranyérmet nyert. A versenyen több mint 20 ország több mint 150 diákja mérettette meg magát.

matekdiakolimpiauz.jpg