Heti Turkesztán - március 6.

Nem lesz lóhós a kazah McDonald's-okban, növekvő utasforgalom a biskeki reptéren, hatósági fellépések az imatermek ellen Tádzsikisztánban, gázvezeték-építés Türkmenisztánban, üzbég terrorista ámokfutása Moszkvában.

Ez tötént a héten Turkesztánban.

dushanbe1.jpg

Dusanbe

Forrás: előfizetéses hírlevél és helyi hírpotálok

Kazahsztán

Felmentette a bíróság a drogbirtoklással vádolt újságírót. A Julija Kozlova újságírónő lakásán még decemberben talált drog eredete után még nyomoznak. Kozlova végig ártatlannak vallotta magát és azt állította, hogy az eljárást politikai céllal koholták ellene. Az újságírónő a Nakanune.kz online hírportálnak dolgozik, amelynek tulajdonosa és szerkesztője, Guzyal Baidalinova december 23-a óta letartóztatásban van. Kazahsztán egyik legnagyobb bankja, a Kazkommertsbank perelte be Baidalinova-t, mert szerintük a szerkesztő hamis adatokat közölt a bankról. Baidalinova szerint az ellene folytatott eljárás is politikai természetű.

Nem lesz lóhús-burger a kazahsztáni McDonald's-okban. Mint ahogy arról mi is beszámoltunk a múlt héten, március 8-ával nyílik meg az első közép-ázsiai McDonald's Asztanában. A franchise tulajdonosa, Kairat Boranbajev elmondta, hogy a szokásos dolgok kaphatóak majd, de általában egy új piacra való belépéskor a helyi ízlésnek megfelelő termékeket is felszolgál a gyorsétterem. Ez Kazahsztánban a lóhúst jelentené többek között. A cég sajtószolgálata viszont nem győzte cáfolnia dolgot és azt állította, hogy a franchise-tulajdonost rosszul idézte a média.

mcdonaldsru.jpg

Illusztráció

Megerősítették Asztanában, hogy két örökbefogadott kazah gyereket lőttek le az USA-ban. Quinn (16) és Tory Carlson-t (18) múlt pénteken lőtte le David Wayne Campbell, az örökbefogadó anya, Laura Carlson férje, aki a nő és saját életét is kiontotta a Belfair-ben (Washington állam) található házukban. Az illetékes kazah hatóságok megerősítették, hogy a két gyereket 2002-ben fogadták örökbe. Az utolsó jelentések a gyerekek hogylétéről 2003. augusztusában érkeztek a kazah hatóságokhoz, amelyekből az derült ki, hogy az örökbefogadott gyerekek jól beilleszkedtek.

Kirgizisztán

Nőtt a biskeki reptér forgalma 2015-ben. A legfrissebb statisztikák szerint a Manas Nemzetközi Repülőtér 28 518 járatot szolgált ki a tavalyi évben, amelyből 19 233 nemzetközi, 9 285 pedig belföldi járat volt. A reptéren 3 millió 42 392 utas fordult meg, ami 2,4%-os növekedést jelent a 2014-es évhez képest.

manas_international_airport.jpg

Bonn-ban fog ünnepelni az európai kirgíz közösség. Március 19-én rendezi a Kirgíz Klub a "Nooruz 2016 in Bonn" nevű összejövetelt, ahova várnak minden kirgízt és érdeklődőt. Számos koncert és vetélkedő, valamint a "Mister and Miss Nooruz Germany 2016" található a programok között. A vendégeknek lehetőségük lesz kirgíz nemzeti ételeket is kóstolni. A rendezvény egyik főtámogatója a németországi kirgíz követség.

Tádzsikisztán

Felszámolják az imatermeket. Habár a mecsetek továbbra is működhetnek az országban, a hatóságok tavaly óta elkezdték felszámolni szerte a fővárosban és más városokban létező kisebb imatermeket. A kormányhoz köthető Ulema Tanácsának 2012-es fatwája szerint ugyanis csak imámok vezethetik az imádkozást, mely követelménynek ezek a kisebb imatermek nem felelnek meg, és ezért a hatóságok a szélsőségességek-elleni harc jegyében felhatalmazva érzik magukat a fellépésre. Becslések szerint az 1500 ilyen imahelyből 900-at már bezárattak és/vagy vállalkozók kezébe adva üzletté alakíttatták.

tajikistanmosque.jpg

Türkmenisztán

A falvakba is eljut a gáz. Az ország 2016-ban tovább bővíti a gázhálózatát, hogy a távolabbi falvakban és településeken is bevezethessék a vezetékes gázszolgáltatást. 2015-ben a Turkmengas Állami Konszern több mint 800km gázvezetéket fektetett le vagy újított fel.

turkmen_gas_pipeline.jpg

Üzbegisztán

Letartóztatták a gyerekgyilkos és valószínűleg terrorista nőt Moszkvában. Február 29-én a moszkvai rendőrség letartóztatta azt a bébiszitterként dolgozó üzbég nőt, aki lefejezte a rábízott 4 éves gyermeket majd kiállt az Oktyabrszkoe Polje metróállomás elé kezében a gyerek fejével, miközben olyanokat kiabált, hogy "Allahu Akbar", "Terrorista vagyok", "Én meghalok, ti pedig mind megbűnhődtök", "Megölték a gyerekemet, ezért mind felrobbantok", valamint "Utálom a demokráciát". A 39 éves Gyulcsekhra Bobokulova-t (lent) letartóztatták és pszichiátriai vizsgálatra szállították. Beszámolók szerint "mosolyogva közölte a hatóságokkal, hogy Allah rendelete alapján cselekedett".

uzbekmurderer.jpg

A megrázó videó: