Heti Turkesztán - február 28.

Választási kampány, első McDonald's Közép-Ázsiában, vallási szélsőségesség és amnesztiarendelet.

Ez történt a héten Turkesztánban.

kzvybory.jpg

Források: előfizetéses hírlevél és helyi hírportálok

Kazahsztán

Elkezdődött a választási kampány. A március 20-án tartandó parlamenti választásokon 6 párt 234 képviselője indul, és további 9 képviselőt a kazahsztáni Népek Gyűlésének tagjai közül választanak majd. A kampány február 20-tól március 18-ig tart és a törvény hivatalosan szigorúan szabályozza a kampányfinanszírozást. A választásra egyébként több mint 400 megfigyelőt küld az EBESZ, több mint 300-at a FÁK és kb. 10-et a Shanghaji Együttműködési Szervezet.

Karim Masszimov miniszterelnök Oroszországban járt. A miniszterelnök találkozott orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel, akivel országaik kétoldalú kereskedelmi és gazdasági együttműködéséről tárgyaltak. Napirenden volt még az Eurázsiai Gazdasági Unióban való együttműködés kérdése is. A találkozó végén a két kormányfő támogatását fejezte ki a két ország kapcsolatainak továbbfejlesztésével kapcsolatban.

massimovmedvedev.jpg

Asztanában nyílik az első közép-ázsiai McDonald's. Kairat Boranbajev, a franchise jogok tulajdonosa február 25-én Moszkvában jelentette be, hogy március 8-án (nőnapon) nyílik az első McDonald's Asztana belvárosában. Az üzletember, akinek a lánya egyébként Nazarbajev elnök egyik unokájához ment feleségül, 3,5 milliárd dollárt fektetett be a vendéglátóhelyiség megépítésébe. Kazahsztán-szerte 15 éttermet terveznek nyitni, és a következő ilyen megnyitó július 1-jén lesz Almaty-ban. (A kép illusztráció)

mcdonaldsru.jpg

Kirgizisztán

Egy újságíró a Belügyminisztériumot vádolja a gyilkossági kísérlettel. Február 20-án egy fémrudakkal felfegyverkezett csoport támadt Turat Akimov, a Hatalom és Pénz heti újság újságíró-szerkesztőjére (lent). Akimov gyanúja szerint ez összefüggésben lehetett az előzőleg készített interjújával a belügyminiszterrel, Melisz Turganbajevvel. Az újságíró szerint egyedül az mentette meg az életét a biskeki otthona előtt történt támadás során, hogy szembeszállt az elkövetőkkel, de továbbra is fél, hogy a minisztérium nem hagyja ennyiben a dolgot. Akimov speciális védelmet kért az elnöki hivataltól, és Almazbek Atambajev elnök azt ígérte, hogy személyesen felügyeli a nyomozást az ügyben. Az interjú még nem lett publikálva, de Akimov azt mondta, hogy ha bármi baja esik neki vagy rokonainak, azonnal közzé teszi azt. Tuganbajev miniszter és minisztériuma még nem kommentálta az ügyet.

turatakimov.jpg

Tádzsikisztán

Az Iszlám Állam videójának lájkolása letartóztatást von maga után. Tizennégy embert vettek őrizetbe és hallgattak ki, miután a gyanúsítottak a terrorszervezet videóját lájkolták az egyik orosz Facebook-on (Odnoklassniki). A videó célja tádzsik férfiak beszervezése volt. A 14 emberből végül csak 4 maradt letartóztatásban. A tádzsik hatóságok szerint legalább 1000 állampolgáruk ment el Irakba és Szíriába harcolni, valamint aggodalmukat fejezték ki, mert az IÁ toborzási erőfeszítései egyre több tádzsik állampolgárt vonzanak sikeresen.

tajikcourt.jpg

Türkmenisztán

1485 rab kapott kegyelmet. Gurbanguli Berdimuhammedov a február 19-i Nemzeti Zászló Napja alkalmából február 18-án írta alá az amnesztiarendeletet. Berdimuhammedov elődje, Szaparmurat Nyijazov (Türkménbasi) szintén hozott amnesztiarendeleteket, általában évente egyszer, Ramadan hónapjában. A jelenlegi elnök legutóbbi ilyen rendeletét októberben, az október 27-i Függetlenség Napjának előestéjén hozta, amikor 1020 rab kapott kegyelmet.

nac_prazdniki_den_flaga.jpg

 

Üzbegisztán

Szélsőséges tevékenység miatt 5 embert börtönbüntetésre ítéltek. Az egyik elítélt a 33 éves örmény nemzetiségű és keresztény Aramais Avakian, akit még szeptemberben tartóztattak le, és az 5 vádlott közül egyedül ő vallotta magát ártatlannak. Avakian rokonai azzal vádolják a hatóságokat, hogy koholt vádakkal akarták megszerezni Avakian sikeres halfarmját. Örmény hivatalnokok aggódalmukat fejezték ki az esettel kapcsolatban és kérték az üzbég hatóságokat, hogy alaposan vizsgálják ki az ügyet.