Heti Turkesztán - február 21.

Rejtélyes menekülttáborok Kazahsztánban; kirgízül tudó Google Translate; romló emberi jogi helyzet Tádzsikisztánban; örökuralom Türkmenisztánban és előkészületek Nauriz-ra Üzbegisztánban.

Ez történt a héten Turkesztánban.

026.JPG

Források: előfizetéses hirösszefoglaló és helyi hirportálok

Kazahsztán

Nazarbajev április végén Iránba látogat, ahol találkozni fog Ali Khamenei ajatollah-hal és Hassan Rouhani elnökkel, valamint részt vesz a Kazahsztán-Irán Üzleti Tanács ülésén.

Hat párt 234 jelöltje indul a március 20-án tartandó előrehozott országgyűlési választásokon. 2012-ben ugyan hét párt indult, de azok közül csak három (Nur Otan, Ak Zsol és a kommunista párt) ugrotta meg a 7%-os bejutási küszöböt. A hat induló párt a Nur Otan Demokratikus Néppárt (jelenlegi kormánypárt), az Ak Zsol Demokratikus Párt, az Aul Demokratikus Népi Patrióta Párt, a Kommunista Néppárt, a Nemzeti Szociáldemokrata Párt és a Birlik (Egység) Párt.

parliament_kazakhstan.jpg

A Parlament Asztanában

Két menekülttábort nyit Kazahsztán. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen menekültekről van szó, de a hatóságok már kijelölték a helyszint és elkülönitették a szükséges pénzügyi forrásokat (kb. 850 000USD-nyi tengét). Az egyik tervezett helyszin Bejneu kerület az üzbég határ mentén, mig a másik Karakija kerületben, az üzbég és a türkmén határ mentén, ami tulajdonképpen a Kara-Kum sivatag északnyugati területe, nyilvánvalóan sivatagi klimával (nyáron forró és száraz, télen pedig tajgai hideg). Valószinű, hogy a szomszédos országokat nem tájékoztatták a tervről, a helyzet további iróniája, hogy Kazahsztán idén március 1-jén ünnepli először a Nazarbajev által bevezetett Hála Napját, ami a Sztálin által Kazahsztánba kényszertelepitettek megemlékezéséről szól.

Kirgizisztán

A Google Translate most már kirgízül is tud. Az online fordító adatbázisába több mint 1 millió kirgíz kifejezés és több mint 3,5 millió szó került be, amelyet több mint 700 önkéntes fordított 2014 óta, amikor hivatalosan is elindult a projekt. A legtöbb önkéntest egyébként a Manas Kirgíz-Török Egyetem adta.

google-translate-kyrg.jpg

Átment a nyelvvizsgán a biskeki polgármester-választás egyetlen jelöltje. Miután az elmúlt hetekben Kubanicsbek Kulmatov eddigi polgármester benyújtotta lemondását, új választást írtak ki február 27-re, amelyen egyedül a szociáldemokrata Albek Ibraimov indul. Hogy jelöltségét jóváhagyják, be kellett bizonyítania az Államnyelv Bizottság előtt, hogy folyékonyan beszél kirgízül. Ezt sikeresen megtette, így nincs kétség afelől, hogy polgármester lesz.

Elkezdődött a japán kultúra hete Biskekben, amely keretében karaoke-versenyt, japán zenei és harcművészeti fesztivált, valamint szumó- és filmbemutatókat a kirgíz fővárosban.

Tádzsikisztán

Romlik az emberi jogok helyzete. A héten adta ki közös jelentését a Human Rights Watch és a Norvég Helsinki Bizottság, amelyben megállapították, hogy a kormányzat nem csak belföldön, hanem külföldön is próbálja elhallgattatni az ellenzéki hangokat. Példaként hozták fel az iszlám párt tavaly szeptemberi betiltását, valamint a vezetői ellen indított bírósági eljárásokat, és az ellenzéki Umarali Kuvvatov (lent) meggyilkolását Isztambulban még tavaly márciusban. A gyilkosság szálai a tádzsik hatóságokhoz vezetnek.

umaralikuvvatov.jpg

Türkmenisztán

A türkmén elnök is szivesen maradna még az ország élén. Az állami média szerint "nemzeti konzultáció" kezdődött az országban egy olyan törvénymódositásról, amely meghosszabbitaná az elnöki ciklust és leszállitaná az elnökjelöltség maximum korhatárát. A tervek szerint a jelenlegi 5 évről 7-re hosszabbitanák az elnöki ciklust, valamint eltörölnék a 70 éves maximális elnöki korhatárt. A következő elnökválasztás 2017-ben lesz, amikor is lejár a jelenleg 58 éves Gurbanguli Berdimuhammedov elnök második 5 éves ciklusa. Nem kizárt, hogy a türkmén elnökséget a nemrégen elfogadott tádzsikisztáni alkotmánymódositások motiválták.

presidentturk.jpg

A kedves vezető, a türkmén nép második atyja még hatalomban maradna

Üzbegisztán

49 éremmel mehettek haza az üzbég borüzemek. Február 8-12 között rendezték meg a PRODEXPO-2016 nevű nemzetközi kiállítást, amelyen 65 ország kb. 2000 képviselője vett részt. Az Uzvinprom-holding több mint 100 termékkel (különböző borokkal, konyakokkal és pezsgőkkel) érkezett az orosz fővárosba. A kóstolási és "Legjobb Termék" versenyeken elnyert 49 éremből 23 arany, 20 ezüst és 6 bronz. Az üzbég termelők/üzemek továbbá 4 milliárd dollár értékben kötöttek export-szerződéseket.

prodexpo.jpg

Megkezdődött a Nauriz-ra való felkészülés. Iszlam Karimov elnök február 19-én aláírta az ünnepségrendezéssel megbízott bizottság felállításáról szóló rendeletet. A jeles nap március 21-én lesz.

nauryzuz.jpg

Bővül az "üzbég Ügyfélkapu" szolgáltatási köre. Az Interaktív Állami Szolgáltatások Egységes Portálján (EPIGU orosz nyelven) mostantól adószámot is igényelhetnek az állampolgárok, amelyhez be kell szkennelni az útlevelet, valamint kitölteni a megfelelő űrlapot. Az adószám egy nap alatt elkészül. Az "Ügyfélkaput" egyébként a közismert üzbég rapper, Sohruh felvételével hirdetik, amelyet itt lehet meghallgatni, hogy a fiatalokhoz is szóljanak. Sohruh-tól az alábbi youtube-listáról további számok is meghallgathatóak: