Heti Turkesztán - február 14.

Kiírták az alkotmánymódosításról szóló népszavazást Tádzsikisztánban; Biskekben új polgármestert választanak; Kazahsztán humanitárius segélyt küld a szomszédainak; Üzbegisztánban szigorodik az alkohol- és cigarettafogyasztásra vonatkozó szabályozás; Türkmenisztán mérlegeli a Világkereskedelmi Szervezetbe való belépést.

Ez történt a héten Turkesztánban.

wto.jpg

Források: előfizetéses hírlevél és helyi hírportálok

Kazahsztán

Asztana humanitárius segélyt küld Kirgizisztánnak és Tádzsikisztánnak. Február 8-án az ország Nemzetközi Humanitárius Segély Bizottsága arról hozott döntést, hogy húskonzervet, tejet, olajat, lisztet és tésztát küldenek a tádzsikisztáni sárlavina és áradás áldozatainak, valamint sátrakat, ágynemüket, evőeszközöket stb. a tavaly novemberben erős földrengéssújtotta Kirgizisztánba.

Cigarettacsikk eldobásáért kiutasítottak egy üzbég állampolgárt az országból. Egy atyrau-i bíróság döntése alapján kiutasításra került Kazahsztánból az az üzbég állampolgár, akit egy zöldséges mellett láttak ahogy eldob egy cigarettacsikket. A polgári törvénykönyv szerint ez "kicsi huliganizmusnak" számít.

atyrau.jpg

Atyrau, a rend és tisztaság városa (?)

Kirgizisztán

Február 27-én választanak új polgármestert Biskekben, miután február 9-én családi okokra hivatkozva lemondott Kubanicsbek Kulmatov (lent) eddigi, 2014. január 15.-e óta hivatalban lévő polgármester. Almazbek Atambajev dícsérő szavakkal köszönte meg a munkáját.

kulmatov.jpg

Egy olyan új törvényjavaslat megvitatása folyik, amely korlátozná a nagyvendégségű és drága családi és ünnepi rendezvények megtartását állami alkalmazottak számára. Eszerint a születésnapot szigorúan családi körben lehetne ünnepelni, míg más ünnepekre 100 vagy annál kevesebb vendéget lehetne hívni, az esküvői ünnepség pedig csak 1 napig tarthatna maximum 150 fős vendégsereggel.

unnep.jpg

Tádzsikisztán

Elkezdődött az Iszlám Reneszánsz Párt tagjainak tárgyalása. A Tádzsik Legfelsőbb Biróság február 9-én, zárt ajtók mögött kezdte meg az azóta betiltott párt 13 vezetőjének meghallgatását és tárgyalását, akiket államrend-elleni szervezkedéssel vádolnak. A vádak szerint az összeesküvés résztvevője volt a volt védelmi miniszter, Abduhalim Nazarzoda is. A hatóságok szerint Nazarzoda vezette azt a támadást egy rendőrörs ellen, amelynek következtében legalább 26 ember meghalt még tavaly szeptemberben. Az Iszlám Reneszánsz Párt "száműzetésben" élő vezetője, Muhiddin Kabiri (lent) visszautasiíotta a vádakat.

kabiri.jpg

Május 22-én lesz a népszavazás az alkotmánymódosításokról. A Központi Választási Bizottság február 20-ig alakítja ki a választókörzeteket. A tavaly márciusi parlamenti választáson 3209 választókörzet volt az országon belül és 35 a világ 27 más országában. A Bizottság elnöke elmondta, hogy várhatóan több választókörzet kialakítására kerül sor a népszavazásra, mert a szavazók száma mind az országon belül, mind az országon kívül megnövekedett.

Türkmenisztán

Türkmenisztán vizsgálja a Világkereskedelmi Szervezetbe való belépés lehetőségét. Rasid Meredov miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter (lent) Genfben járt hivatalos úton, ahol többek között a Világkereskedelmi Szervezet igazgatójával, Roberto Azavedo-val is találkozott. Az EU még 2011. januárjában javasolta Asgabatnak, hogy lépjen be a szervezetbe.

meredov.jpg

Sikeresen áthaladt az országon a Kína-Kazahsztán-Türkmenisztán-Irán vonal konténeres tesztvonata. A teljes útvonal hossza kb. 10 ezer km, amit kb. két hét alatt tesz meg a vonat, tehát kb. kétszer gyorsabb így a szállítás mint tengeren, amely 25-30 nap. A vasútvonalból 1156 km fekszik Türkmenisztánban.

tesztvonat.jpg

Üzbegisztán

Szigorodnak az alkohol- és dohányvásárlási rendelkezések. Mostantól az eladónak alkohol- és cigaretta-vásárlás esetén kötelessége elkérni a 20 évesnél fiatalabbnak kinéző vásárlók életkorát igazoló dokumentumát. A szigorítást az alkohol- és dohánytermékek terjesztésének korlátozásáról és fogyasztásáról szóló törvény szellemében hozták, az emberek egészségnek védelmében. Tervezik betiltani a két termék automatán keresztüli, valamint bárminemű gyerekjáték vagy cukorka formájában való árusítását. A vendéglátóhelyeken kötelező lesz a dohányzást tiltó tábla kihelyezése.

Üzbegisztán Ausztria segítségével fogja védeni a környezetet. A két ország környezetvédelmi hatósága még az üzbég delegáció január 24-27 közötti bécsi látogatásán írt alá erről egyezményt. A két fél találkozójának további eredménye, hogy az üzbég Környezetvédelmi Bizottság egyetértési memorandumot irt alá az  Eco World Styria Umwelttechnik Cluster-rel. A két fél közös projekteket, programokat, kutatásokat és munkalátogatásokat fog szervezni pl. alternatív energia és légszennyezés csökkentése témakörökben.

uzatflags.jpg