Heti Turkesztán - február 7.

Tagadják a cenzúra vádat Kazahsztánban; növekvő államadósság Kirgizisztánban; Tádzsikisztán is rosszabbul teljesít miközben törvényesítették az elnöki dinasztiát; Türkmenisztán és Üzbegisztán is jelentős rendezvények házigazdája lesz.

Ez történt a héten Turkesztánban.

scoflags.jpg

Források: előfizetéses hírösszefoglaló és helyi hírportálok

Kazahsztán

A Nemzetbiztonsági Bizottság nem tervezi a média cenzúráját. Egy előző sajtótájékoztatóban a hivatal arra kérte a médiát, hogy kép- és videópublikálás előtt egyeztessenek a hivatal sajtóirodájával. Egy újabb sajtótájékoztatóban a Bizottság tagadta, hogy cenzúrát és a szólásszabadság korlátozását terveznék, viszont szeretnék ha hiteles és korrekt információk jelennének meg a médiában, valamint az újságírói etika betartásának fontosságára hívnák fel a figyelmet.

2019-ig 12 kazah egyetemnek "muszáj" bekerülnie a világ top 700-ba. Jelenleg 9 kazah egyetem található a QS Rating top 700-ban, amelyet 3 év múlvára 3-mal növelni szándékoznak. Az Oktatási és Tudományos Minisztérium egyik képviselője elmondta, hogy a listán való megnövekedett jelenlét az állami oktatási program egyik indikátora, és a minisztérium pénzügyileg is hajlandó támogatni a rating-be jelentkezni szándékozó egyetemeket, hiszen befektetés nélkül lehetetlen elérni a célt.

nazarbayevuni2.png

A Nazarbajev Egyetem Asztanában

Hozzávetőleg 4-5 új nemzetközi repülőjárat nyílik idén. Almatyból közvetlen járat lesz Teheránba és a kínai Szian-ba, valamint Asztanából a mongóliai Ulánbátorba és Amszterdamba. A 2015-ös statisztika szerint egyébként a Kínából Európába utazó tranzit utasok száma megduplázódott tavaly. Az újonnan megnyitandó vonalaknak köszönhetően ez a szám várhatóan továbbra is növekedni fog.

Kirgizisztán

3 milliárd 695 millió dollárra nőtt az államadósság. Az ország külső adóssága 3 milliárd 491 millió dollárra rúgott, ami a GDP 55%-a. A kirgíz szom gyengülése is rontott az államadósság mértékén. A kormány tárgyalásokat fog folytatni a hitelezőkkel. Jelenleg zajlanak is már az előzetes megbeszélések a német kormánnyal a hitelek átstrukturálásáról.

kzfinanceminister.png

A kirgíz pénzügyminiszter

Az ország diplomáciai kapcsolatokat létesített a Kongói Köztársasággal. A jegyzéket Pekingben írta alá a két ország Kínába delegált nagykövete. A felek kifejezték szándékukat, hogy a nemzetek közötti barátság és együttműködés fejlesztésére törekednek.

congokyrgyz.png

Tádzsikisztán

Tádzsikisztán rosszabbul teljesít. Növekednek az alapvető termékek árai, például a liszt januárban 10 nap alatt 20%-kal drágult, miközben az átlagos havi jövedelem kb. 100 dollár. Eközben az orosz gazdasági helyzet sok tádzsik vendégmunkást hazatérésre kényszerít. Az általuk hazaküldött pénz 2015 január-szeptember időszakában 65%-kal, 1,054 milliárd dollárra csökkent az előző év január-szeptember időszakának 3,016 milliárdjáról. Emomali Rahmon elnök szerint 2015 végére a szegénységi arány 31% alá ment az országban és idán is ígéretet tett a fizetések és a nyugdíjak növelésére (amit tavaly sem tudott betartani).

Újabb átnevezési hullám söpör végig az országon. Emomali Rahmon elnök már megszabadult az orosz-, szovjet- és arab-eredetű nevektől, amiről itt írtunk, most pedig a török-eredetűek (kirgízek, üzbégek) kezdték el bántani a szemét. Az elnök egy 10 átnevezendő helységet tartalmazó listát küldött a parlamentnek. Némelyik helyet visszaneveznek a régi perzsa nevére, valamelyik történelmi tádzsik figuráról kapja meg a nevét, valamelyiknek pedig újat alkotnak. A kirgíz-eredetű névvel ellátott Dzsilikul kerületet például Duszti-ra neveznek majd át, ami barátságot jelent tádzsikul. A tádzsik parlament a múlt hónapban egyébként betiltotta az arab-eredetű nevek használatát újszülöttek esetében. Maga az elnök pedig még 2007-ben szabadult meg a szláv "-ov" végződéstől a nevében (tehát 2007 előtt még Rahmonov-nak hívtuk).

emomalirustamrahmon.jpg

Épül a Rahmon(ov)-ok dinasztiája

Az Alkotmánybíróság jóváhagyta a nemrégen elfogadott alkotmánymódosításokat. Az új törvényekről, amelyek biztosítják Rahmon elnök újbóli megválasztását, valamint egy elnöki dinasztia kiépítését, a múlt héten volt szó. Az alkotmánymódosítást szentesítő népszavazás időpontját még mindig nem jelentették be.

Türkmenisztán

Asgabat lesz a Türkmén-Török Üzleti Fórum házigazdája. Különböző szektorban tevékenykedő török cégek több mint 100 képviselője vesz majd részt a február 9. és 11. között rendezendő fórumon és kiállításon. Jelenleg kb. 600 török cég tevékenykedik Türkmenisztánban.

ashgabat.jpg

Asgabat

Üzbegisztán

Elindult az ingyenes WiFi szolgáltatás a taskenti buszokon. Február 3-tól ingyenes WiFi szolgáltatást vehetnek igénybe az utasok a 14-es buszvonalon, ami hamarosan a 28-ason és 51-esen is bevezetésre kerül. Az év végéig a legtöbb buszon elérhetővé tervezik tenni a szolgáltatást.

tashkentbuswifi.jpg

Taskentben szervezik a Shanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóját. Idén június 23-24-én szervezik a regionális szervezet 15-ik csúcstalálkozóját. Rasid Alimov, a szervezet főtitkára elmondta, hogy a szervezet tevékenysége soha nem is irányult és nem is fog senki ellen.