Irány Turkesztán!

Ne csak olvassatok Turkesztánról, hanem látogassatok is el!

Ha szerény eszközökkel is, de a Turkesztán Tájmz az utazás megszervezésében is segít.

Vízumügyek

Kazahsztán

Magyar állampolgárok számára Kazahsztán kísérleti jelleggel (2017. december 31-ig) feloldotta a vízumkötelezettséget 15 naptári napot nem túllépő tartózkodás esetén.

Fontos, hogy a belépéskor kapott migrációs lapot gondosan őrizzük meg, mert az ország elhagyásakor a határőr kérni fogja!

TIPP: Aki vízum nélkül 15 napnál tovább akar Kazahsztánban tartózkodni, és az ország déli részén tartózkodik, érdemes "átsétálni" a kirgíz határon és 5 perc múlva vissza. Ezzel újrakezdődik a vízummentes 15 nap.

Ebben az esetben azért arra készülni kell, hogy a határőrök gyanút fognak, de az efajta "vízumhosszabbítás" nem ütközik a szabályokba. A biztonság kedvéért érdemes kisebb "ajándékösszeggel" készülni, ha győzködni kellene a határőröket (vagy a rendőröket általánosságban, stb.)

Kirgizisztán

Ázsia Svájcába ugyanis nekünk, magyar útlevéllel rendelkezőknek 60 napot nem meghaladó tartózkodás esetén nincs szükségünk vízumra.

TIPP: nem csak a kazah 15 napos vízummentesség céljából lehet kihasználni Kirgizisztán turizmus-fellendítési törekvéseit, hanem ha esetlegesen más fajta kazahsztáni vízumunk van, amit meg kell hosszabbíttatni, vagy a következő úticélunk vízumát kell intézni.

Biskekben számos nagykövetség és konzulátus megtalálható. FIGYELEM! Magyarországnak tiszteletbeli főkonzulja van Biskekben, valamint tiszteletbeli konzulja Os-ban. Az ország egyébként az Almaty főkonzulátus felügyelete alá tartozik.

Tádzsikisztán

Turizmus céljából is vízumkötelezettség van érvényben, viszont egyszerűsített eljárás keretében érkezéskor, Dusanbe nemzetközi repülőterén azonnal kiváltható és 45 nap tartózkodásra jogosít fel.

A vízum díja egyszeri belépés esetén 80EUR, kétszeri belépés esetén pedig 90EUR.

Egyéb esetekben az ország bécsi konzulátusán kell vízumot igényelni.

Türkmenisztán

Türkménbasi országába a legnehezebb bejutni, valamint itt a legszigorúbbak a regisztrációs és egyéb rendelkezések. Turistavízumhoz is a türkmén hatóságok által jóváhagyott meghívólevél szükséges, amit általában utazási irodákon keresztül lehet beszerezni.

Tranzitvízum is létezik, amely 5 napos tartózkodásra jogosít, igénylésének feltételei megegyeznek az általános vízumigénylési feltételekkel.

Türkmenisztánban csak szállodában lehet lakni, a turistákkal állandóan kísérő van (kivétel tranzitvízum esetén), és például a fényképezéssel is óvatosnak kell lenni.

Mint Tádzsikisztán esetében, Türkmenisztánnak is a bécsi külképviseletén lehet vízumügyeket intézni.

Üzbegisztán

Az egykori Selyemút legfontosabb látnivalóinak országába is vízumkényszer van érvényben. Sajnos nem egységes szabályok vonatkoznak az EU országaira, mert amíg néhány nyugat-európai ország állampolgárainak nincs szüksége meghívólevélre a turistavízumhoz, nekünk magyar állampolgároknak igen.

A meghívólevelet, mint más országok esetében is, utazási irodán keresztül lehet beszerezni.

A legközelebbi üzbég külképviselet Bécsben található.