BÚÉK Turkesztán!

Még Tádzsikisztánban is megünnepelték az újévet, a törvényi korlátozások ellenére is. Üzbegisztán viszont látszólag hevesebben ellenezte a Szilveszter ünneplését (erről még hiányosak az információim).

És most, hogy vége a mi naptárunk szerinti ünnepnek, kezdődhet a készülődés a muszlim márciusi újévre!

2016-new-year2.jpg

Kazahsztán

 

Kirgizisztán

Tyemir Szariev miniszterelnök és több miniszter, több száz lakossal egyetemben is Biskek főterén, az Ala-Too téren ünnepelte az újévet, ahol koncerttel és tűzijátékkal köszöntötték 2016-ot.

Almazbek Atambajev, kirgíz elnök TV beszédében köszöntötte az újévet és a kirgíz népet (habár kirgíz nyelven van, de azért belinkelem):

Szilveszter után pedig megérkezett az orosz Télapó hivatalos küldöttje, aki többek között ellátogatott Biskekbe, Osba, Karakolba, Kantba és az ország számos más városába, hogy ajándékot hozzon a gyerekeknek. A küldött elmondta, hogy a legtöbben számítógépet, mobiltelefont és okostelefont kértek, de ő inkább hasznosabb ajándékokat hozott, mint könyvet, plüssjátékokat, társas- és fejlesztő-jellegű játékokat.

bishkekdedmoroz.png

Tádzsikisztán

A decemberi iskolákra és óvodákra vonatkozó tiltás, valamint a radikálisok tartózkodási felhívásának ellenére, az egész országban mindenhol és minden intézményben ünnepi hangulat uralkodott. Az ország terein feldíszített újévi fák álltak, és tűzijátékkal köszöntötték 2016-ot.

nyedushanbe.png

Az állami cirkuszban és számos színházban ünnepi előadásokat és ajándékosztást rendeztek a gyerekek számára.

Az ünnepi időszak idejére felfüggesztették az áramszolgáltatási korlátozásokat, amelyet 2013. októberében vezettek be az ország legfőbb vízerőművének (Nurekszkoj) energiatermelési kapacitásának csökkenése miatt (a Vahs folyó vízhozamának csökkenése miatt).

Január 2-án újra életbe lépett a korlátozás, amelytől fogva visszatért a "megszokott" napi 7-8 óra áramszolgáltatás.

Emomali Rahmon elnök beszédet is mondott a TV-ben.

tjpres.png

Türkmenisztán

Türkmenisztánban is a többi isztánhoz hasonlóan ünnepelték szilvesztert. 2016-ot Gurbanguli Berdimuhamedov elnök beszédével, a nemzeti himnusszal és tűzijátékkal köszöntötték.

nyeashgabat.png

Egyelőre nem találtam több képet, videót, úgyhogy következzen egy kicsit öntömjénező, de szerintem nem rossz általános bemutató videó:

Üzbegisztán

Üzbegisztánról egyelőre olyan információt találtam, hogy Tádzsikisztánhoz képest még szigorúbban ellenezték a Szilveszter ünneplését, arra hivatkozva, hogy ez családi ünnep és hogy az igazi újév márciusban van (a muszlim naptár szerint ugye).

Ezzel kapcsolatban még nyomozok.

Mindenesetre, Taskent főterén azért állítottak újévi fát és az emberek nagy valószínűséggel megtartották azt a szokásukat, hogy amikor éjfélt üt az óra kívánnak és 12 szem szőlőt esznek, és aki időben megeszi a szőlőt, annak teljesül a kívánsága (számomra nem teljesen világos, hogy 12 ütést számolunk itt, vagy 12 előtt 1 perccel vagy utána kell lenyelni a 12 szem szőlőt ... lehet, hogy máshol is van ilyen szokás, ha valaki tud róla valamit, megköszönöm a tájékoztatást).

Másik szokás, hogy az újév beállta előtt összetörik a régi edényeiket, aminek köszönhetően semmi rossz nem éri majd a családot az adott évben.