Kellemes Ünnepeket! / Мерекелеріңізбен! / С праздниками!

Turkesztánban december 31-ével indul a téli ünnepi szezon (leszámítva az Első Elnök Napját december 1-jén és a Függetlenség Napját december 16-17-én Kazahsztánban).

A legtöbben kb. 10 napos emlékezetkieséstől fognak szenvedni (ami persze nem csak ennek a régiónak a specialitása).

snovymgodom.jpg

December 31., Szilveszter estéje tehát a legnagyobb buli, és helyi beszámolókból az derült ki, hogy a legtöbben a családdal koccintanak az egészségre, gazdagságra és boldogságra éjfélkor, és a barátokkal való mulatás csak azután indul.

Már december elején szerte az országban (Kazahsztánban) újévi fákat állítanak (vagyis nekünk csak karácsonyfa), amiről egy képes összeállítás ITT tekinthető meg.

 Szilveszteri tűzijáték Almatyban 2014. december 31-én

Szilveszteri tűzijáték Asztanában 2014. december 31-én

A nekünk megszokott Újév mellett, amit Kazahsztánban a Szovjetunió honosított meg, muszlim ország lévén (az ország lakosságának 70%-a) még március 21-ét is ünneplik, ami a muszlim naptár szerinti Újév (Nauriz Mejrami). A Nauriz Mejrami 2001 óta állami ünnep és 2009 óta háromnapos, munkaszüneti ünnep Kazahsztánban.

A muszlim Újévről részletesebben majd a maga idejében, márciusban.

Január 7-e pedig a pravoszláv karácsony, amit a lakosság majd egyharmadát kitevő oroszok ünnepelnek. Január 6-án éjféli misével kezdődik Jézus születésnapjának ünneplése.

 Részlet az éjféli miséből Almatyban

nazarbayevmetropolita.jpg

Nazarbajev elnök a kazahsztáni metropolitával

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet! Januárban ismét találkozunk!

És "maradjunk emberek", vagyis csak mértékkel azt az emlékezetkiesést! :D

noalcohol2.jpg

noalcohol.jpg

 *UPDATE*

A szabadság alatt teljesen kiesem a hírek követéséből, de egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet, hogy Tádzsikisztánban még sem ünnepelnek annyira.