"Turkesztán" az ENSZ-ben

Október 24-e az ENSZ világnapja, amit idén a kerek 70-ik évforduló tett különlegesebbé.

"Turkesztánban" is megemlékeztek a jeles napról, aminek keretében elsősorban Kazahsztánban voltak jelentősebb rendezvények.

Természetesen az összes térségbeli ország tagja a világszervezetnek.

un70.png

Kazahsztán

1992. március 2-án vált az ENSZ tagjává, április 15-én Nazarbajev Akmaral Arisztanbekova-t (a hölgy lent) nevezte ki az ország állandó képviselőjének, június 5-én pedig megalakult az ország állandó képvislete a szervezetben.

arystanbekova.jpg

Az ENSZ képviseleti iroda 1993. február 16-án nyílt meg Kazahsztánban.

Az ország szinte az összes ENSZ-szervezetnek, valamint két regionális bizottságának (UNECE és UNESCAP) is tagja, és 2013-2015 között az Emberi Jogok Bizottságában is tag volt.

2010-ben Kazahsztán hivatalosan is bejelentette kandidálását nem-állandó tagnak az ENSZ Biztonsági Tanácsába a 2017-18-as ülésszakra, valamint az ENSZ Közgyűlés 71-ik ülésének elnöklésére.

Kazahsztán kifejezetten (és megérdemelten) büszke arra, hogy önkéntesen leszerelte a világ negyedik legnagyobb nukleáris fegyverarzenálját és aktív tagja az Átfogó Atomcsend Szerződésnek (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty), amelynek szorgalmazza mihamarabbi életbe lépését.

Az ország aláírt minden terrorizmussal és drogkereskedelemmel kapcsolatos ENSZ-szerződést, valamint aktív szereplője volt a Rio+20 Fenntartható Fejlődés konferenciájának, amelynek szellemében próbálják zöldebbé tenné a gazdaságukat és erőteljesebb figyelmet fordítani a környezetvédelemnek is (pl. a Kaszpi-tengerrel kapcsolatban).

2009-ben az ENSZ Közgyűlés Kazahsztán kezdeményezésére nyilvánította augusztus 29-ét a Nukleáris Tesztek elleni Világnapnak, valamint a 2013-2022 közötti időszakot a Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Évtizedévé (the International Decade of Rapprochement of Cultures).

2011-ben K. Tokajevet, Kazahsztán képviselőjét az ENSZ-ben, ENSZ főtitkár-helyettessé nevezték ki, valamint ő a genfi ENSZ iroda igazgatója és a Leszerelési Konferencia (Conference on Disarmament) főtitkára.

tokayev.jpg

Tádzsikisztán

szintén 1992. március 2-án vált az ENSZ tagjává és 1993. február 1-jén megnyílt az ENSZ-képviselet Dushanbe-ban (lent a képen).

1993. január 21. és 2000. májusa között ENSZ megfigyelők felügyelték a háború-közbeni és -utáni béketeremtés folyamatát, valamint humanitárius segítséget nyújtottak.

2000. májusában Koffi Annan főtitkár kezdeményezésére ENSZ Békteremtési Iroda nyílt Tádzsikisztánban.

Az ENSZ Fejlesztési Programja 1993. decembere óta van jelen az országban.

dushanbe.jpg

Tádzsikisztán is kiveszi részét a droghasználat és -kereskedelem elleni harcban, amelyhez aláírt számos kapcsolódó szerződést, valamint együttműködik a többi közép-ázsiai országgal az erről szóló memorandum keretében.

1999. júniusa óta van jelen az országban az ENSZ Drog- és Bűnmegelőzési Irodája.

Az ENSZ Menekültügyi Bizottsága 1993. januárjában kezdte meg működését és kezdetben a fő feladata az Afganisztánból és a FÁK-államokból visszatérő tádzsik menekültek visszaintegrálása volt, jelenleg pedig az országban tartózkodó afgán menekültek támogatása.

Az UNICEF 1993. májusában kezdett el Tádzsikisztánban dolgozni.

800px-unhcr_stamps_of_tajikistan_2001.jpg

Tádzsikisztáni köszönetnyilvánító bélyegek a Menekültügyi Bizottságnak 2001-ből

Üzbegisztán

is 1992. március 2-án vált az ENSZ tagjává és ezen év szeptember 24-én nyílt meg az ENSZ-képviselet Taskentben.

Üzbegisztán aktív résztvevője az olyan kezdeményezéseknek, mint atommentes Közép-Ázsia, Afganisztán felé irányuló fegyverszállítási-embargó, a "6+2" csoport felállítása az afgán helyzet rendezésének céljával, valamint a Terrorizmus-elleni Harc Nemzetközi Központjának felállítása.

Üzbegisztán 2001 és 2003 között az ENSZ Bűnmegelőzési és Igazságszolgáltatási Bizottságának a tagja volt.

Koffi Annan ENSZ-főtitkár 2002. október 18-20 között járt az országban.

Üzbegisztán aláírta a Vegyi fegyverek tilalmáról szóló Egyezményt (1995-ben), valamint az Átfogó Atomcsend Egyezményt (1996-ban) is.

Az ENSZ Menekültügyi Bizottsága 1993 óta van jelen Taskentben és Termezben, és 1997-ig az afganisztáni tádzsik menekültek hazatelepülésében segítkezett, 1998-tól pedig a türkmenisztáni tádzsik menekültek Üzbegisztánon keresztüli hazatelepülésének koordinálásában vett részt.

Az ENSZ Fejlesztési Programja szintén 1993 óta tevékenykedik az országban és azóta több mint 50 projektet valósítottak meg vagy segédkeztek valamilyen formában.

uninuzbekistan.jpg

 

Kirgizisztánról és Türkmenisztánról még nem áll elég információ a rendelkezésemre.