Éljen az üzbég szabadság!

Üzbegisztán hivatalosan 1991. augusztus 31-én lépett ki a Szovjetunióból és szeptember 1-jén ünnepli függetlenségének napját, így megkésve egy kicsit, de mégis csak megemlékezünk a jeles ünnepről.

uzbekind.jpg

A legtöbb szovjet tagállam egyébként szintén 1991. augusztus vége és szeptember eleje körül lépett ki a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségéből, így tulajdonképpen ők is megérdemelnék a megemlékezést, de ezen poszt apropját az adta, hogy az Almaty-ban lévő üzbég nagykövetség a héten ünnepli az ország függetlenségének 24-ik évfordulóját.

A legutolsó kilépők a szövetségből Azerbajdzsán és Türkmenisztán 1991. októberében, valamint Oroszország és Kazahsztán 1991. decemberében, amivel megszűnt a Szovjetunió.

Üzbegisztán hivatalosan egységes, demokratikus és szekuláris alkotmányos köztársaság. A függetlenség óta folyamatosan javul az emberi jogi helyzet: 1996-ban például felállították az ombudsmani hivatalt és Iszlam Karimov elnök 2005-ös rendelete alapján 2008-tól eltörölték a halálbüntetést. Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint azonban lenne min még javítani, és az ő legfőbb kritikájuk, hogy a kínzás és jogtalan letartóztatások még mindig elég elterjedt jelenségek, valamint a sajtó-, szólás-, vallás- és gyülekezési szabadság jelentősen korlátozva van.

 

A politikai rendszerről elég annyit leírni, hogy Iszlam Karimov az ország függetlensége óta tölti be az elnöki pozíciót.

Üzbegisztán a legnépesebb isztán, a maga kb. 31 millió lakosával, amelyből kb. 85%-nak az anyanyelve az üzbég, az ország egyetlen hivatalos nyelve. Természetesen az orosz továbbra is jelentős szerepet tölt be a mindennapi kommunikációban.

uzbekind2.jpg

Az ország gazdasága főleg az ásványi kincs exporton alapul: Üzbegisztán rendelkezik a világ negyedik legnagyobb aranykészletével, amelyből évente 80 tonnát termel ki és ezzel a világ hetedik legnagyobb kitermelője; uránium kitermelése szintén a hetedik legnagyobb a világon; valamint az évi 60-70 millió köbméter gáz kitermelésével, az Uzbekneftegas a világ 11-ik legnagyobb kitermelő cége.

Az üzbég kormány egyébként import-helyettesítő politikát próbál folytatni.

Természetesen Üzbegisztán számos városa is, a régióbeli országokhoz hasonlóan a történelmi Selyemúton fekszik. A legnépszerűbb úticélok: Taskent (a főváros), Szamarkand (lent a képen), Khiva és Bukhara.

samarkand_1.png

 

És a végére pedig a szokásos "összehasonlítósdi":