Turkesztán a milánói expón - Második rész

milanexpo.jpg

Idén május 1. és október 31. között Milánóban zajlik a világkiállítás, amelynek fő témája a Föld élelmezése és amelyen több mint 140 ország vesz részt.

Többek között, Tádzsikisztán kivételével a mi turkesztáni barátaink is ott vannak és nagyban próbálják építgetni országuk imázsát.

Az előző posztban Kazahsztánt és Kirgizisztánt néztük meg, most pedig következzen ábécé sorrendben Türkmenisztán és Üzbegisztán.

Türkmenisztán

dettaglio_turkmenistan.jpg

"A víz - élet" mottó jegyében a türkmén pavilon 1175 négyzetméteren ötvözi a hagyományos és mdoern szimbólumait az országnak, mint például a fából készült jurta építőelemet és a LED-ből kirakott szőnyeget. A pavilonban 5D-s mozi várja a látogatókat, valamint kiállítás/bemutató minőségi élelmiszer-előállításról, biodiverzitásról és egészségről. A látogatók megcsodálhatnak számos kézzel szőtt szőnyeget is.

A koncepció a Selyemút(ak) keresztezésénél született ősi civilizáción alapul, ami különleges kulturális örökséggel gazdagította az emberiséget. Türkmenisztán természeti, biológiai és kulturális tartalékokban gazdag ország és egyike a gazdaságilag leggyorsabban növekvő országoknak az elmúlt időkben. A türkmének hangsúlyozzák, hogy hatalmas befektetésekkel fejlesztik az infrastruktúrájukat és a mezőgazdaságukat. Állítólag világhírű, egyéb élelmiszeripari exporttermékeik mellett, a türkmén "Waharman" elnevezésű dinnyéjük.

turkmenistanpavilion.jpg

A jövőben a fenntarthatóságra, környezetmegóvásra és vízfogyasztásra szeretnének koncentrálni. Kíváncsian várjuk a jövőbeli fejleményeket a világ egyik legbezárkozóbb országában.

 

Türkmenisztán egyébként a harmadik alkalommal vett részt a világkiállításon.

 

Üzbegisztán

1280x400-uzbekistan.jpg

Az üzbegisztáni pavilon ("A Nap íze" mottóval) elhozta a hosszú üzbég nyarak napsütését Milánóba, amelynek keretében be szeretnék mutatni a fenntartható gyümölcs- és zöldségtermelésüket, mezőgazdaságuk fejlődését és élelmiszeriparuk kapacitását.

A pavilonban bemutatásra kerül a nemzeti konyhájuk, annak története, hagyományai, a felhasznált technológiák, a fontosabb receptek, a péktermékeik és édességeik. Az üzbégek különösen büszkék a különböző zöldségeikre (pl. dinnye, tök), melyek termesztésének hagyományai több mint 2000 évre nyúlnak vissza.

Üzbegisztán az egyik legnagyobb szőlőtermesztő ország a közép-ázsiai régióban, így elhozták a legfinomabb boraikat is Milánóba.

uzbeksweets.jpg 

uzbekflag.jpg