Turkesztán a milánói expón - Első rész

feedingtheplanetlogo.jpg

Idén május 1. és október 31. között Milánóban zajlik a világkiállítás, amelynek fő témája a Föld élelmezése és amelyen több mint 140 ország vesz részt.

Többek között, Tádzsikisztán kivételével a mi turkesztáni barátaink is ott vannak és nagyban próbálják építgetni országuk imázsát.

Állítólag egyébként a kazahsztáni pavilon az egyik legnépszerűbb (a dubaji mellett), ahova akár 1 órát is (vagy talán még többet is?) sorban kell állni, amit örömmel hallok (és sajnálkozom, hogy állítólag kis hazánk pavilonja közben többnyire kong az ürességtől).

De a magyar pavilon kitársalgását meg is hagyom más fórumokra, itt koncentráljunk most közép-ázsiai barátainkra (rokonainkra?).

Kazahsztán

dettaglio_kazakhstan.jpg

Kezdjük a kazahokkal, és nem csak azért, mert Kazahsztán a legnagyobb és leggazdagabb a közép-ázsiai térségben, hanem mert Asztanában lesz a 2017-es világkiállítás, ami magyarázatul szolgálhat arra, hogy Milánóban kitettek magukért (mint leendő házigazda).

És biztosak lehetünk, hogy mint szervező is kitesznek majd magukért. A 2017-es expó témája a jövő energiája lesz, és már zajlanak az előkészületek. További infó a hivatalos weboldalon.

astana_sl_11.png

Az idei kazah pavilon a "Lehetőségek országa/földje" nevet viseli és 2396 négyzetméteren (láttam 3250 nm-es adatot is) mutatja be Kazahsztánt, az ország vízgazdálkodását és búzatermesztését, termékeit (kumiszt is lehet kóstolni!), valamint a 2017-es asztanai expó terveit. Naponta átlagosan 4500-5000 ember látogatja.

Szabadfordításban idézve az expó hivatalos oldaláról, a kazahok és a természet ősi kapcsolata a hagyományos nomád kultúrájukból gyökerezik, amit a környezet erős megértése jellemez, például a föld és természeti kincsek racionális felhasználásával, valamint az étel ajándéknak való tekintésével, amely megosztandó másokkal. Ez a különleges kötelék megjelenik sok hagyományban és szokásban, valamint tükröződik a mottójukban, hogy "olyan nagy ország, amelyről olyan kicsit tudunk".

Az ország több mint 17 millió eurót költött az idei világkiállításra.

A blog facebook oldalán már megosztásra került az alábbi videó:

 

A pavilonról és az ott zajló eseményekről készült képek megtekinthetőek a hivatalos instagram oldalukon.

 

Kirgizisztán

1280x400-kyrgyz_republic.jpg

A mezőgazdaság a Kirgíz Köztársaság gazdaságának az egyik kulcsszektora. Ennek megfelelően a növénytermesztés és az állattenyésztés jelentős szerepet játszik mind a helyi mind a nemzeti gazdaságban. A lakosság több mint 65 százaléka él vidéken.

Kirgizisztán célja, hogy kombinálja a mezőgazdasági hagyományait az ökológiailag tiszta termeléssel a legújabb technológiák használatának segítségével.

A kirgízek is az ősi nomád időkig vezetik vissza vigyázó hozzáállásukat a természethez, amivel harmóniában kell élni. A nomád hagyományokat kombinálni kell a tudományos és technológiai innovációk megvalósításával - fogalmaznak az expó hivatalos oldalán.

kyrgyzexpomilan.png

A pavilonba látogatók megismerhetik többek között az ország kultúráját, gazdaságát és befektetői környezetét, valamint megtekinthetik az alábbi promovideót:

 

Természetesen ezek PR-szövegek, a gyakorlatban valószínűleg közel sem ilyen ideális a kép, de egyáltalán az erőfeszítéseket is értékelni kell, és nyilvánvaló, hogy egy ilyen rendezvényen önfényezni kell.

A következő posztban Türkmenisztán és Üzbegisztán kerül terítékre.