Kérjük vigyázzanak, a vasfüggöny záródik!

Aki itthon van az maradjon, aki pedig nincs, az jöjjön haza!

Türkmenisztán illiberális módon próbálja kezelni a demográfiai problémákat.

ashgabatairport.jpg

Egyre gyakoribb jelenet a lenyűgöző, szupermodern (egyébként egy magyar cég részvételével is épült) Asgabat nemzetközi repülőterén, hogy érvényes jeggyel és vízummal szándékozó utazóktól tagadják meg a határátlépés lehetőségét.

A legtöbben Isztambulba vagy Dubajba utaznának. A határátlépés megtagadását általában nem indokolják.

Pár élelmesebb utas vissza tudja követelni a jegy árának legalább egy részét, míg mások magyarázatot próbálnak kicsikarni a hatóságiaktól:

A legtöbb "visszafordított" utas az ország Dasoguz és Lebap tartományból származik, ahol a gazdasági válság hatása még komolyabban érezhető. Becslések szerint Türkmenisztánban 50%-os a valós munkanélküliség, az infláció az egekben, valamint számos alapvető élelmiszerből is hiány van.

Egy, az otthon maradt családját érő potenciális hatósági zaklatások miatt neve elhallgatását kérő disszidens szerint a Nemzeti Migrációs Szolgálat egy "fekete lista" alapján tagadja meg a kiutazás lehetőségét.

Ha valaki többször próbálkozik a határátlépéssel, a hatóságok "beidézik" és emlékeztetik, hogy már előzőleg sem kapott engedélyt az ország elhagyására.

ashgabatairport2.jpg

Szakértők szerint a kilépés engedélyezése vagy éppen megtagadása vitatható elbírálás alapján zajlik, és éppen ezért sérti a szabad mozgásról szóló nemzetközi egyezményt, amelyet Türkmenisztán 1997-ben ratifikált. Ezen felül, az ország törvényei (legalábbis hivatalosan) biztosítják a szabad ki- és belépést az országba.

A kivándorlás legnépszerűbb célja általában Törökország, de a kiutazás szigorítása miatt egyre többen próbálkoznak Azerbajdzsán felé, valamint szárazföldön Kazahsztán felé.

ashgabatairport3.jpg

Eközben a türkmén kormány igyekszik meggyőzni a disszidenseket is, hogy térjenek haza. A hatóságok nyomást helyeznek a disszidensek otthon maradt családjára, például beidézik őket a rendőrségre és közlik velük, hogy a disszidens családtagnak "le kell tudnia a kötelességét a szülőhaza felé", vagy "ha nem jön haza szolgálni a hadseregben, dezertőrnek fogják nyilvánítani".

A türkmenisztáni Vnyesekonombank pedig tavaly korlátozásokat vezetett be a külföldön, valutában történő készpénz és nem készpénzben történő tranzakciókra.