Asztana visszaszólt Lavrovnak

A kazah külügyminisztérium visszautasította Szergej Lavrov orosz külügyminiszter javaslatát, hogy Kazahsztán vizsgálja felül az amerikai állampolgárok részére nyújtott vízummentességet.

lavrov.jpg

Lavrov március 15-én Moszkvában kifejtette, hogy a Kazahsztán által amerikai állampolgárok részére nyújtott vízummentesség kérdését az Eurázsiai Gazdasági Unióval kellene "koordinálni".

Az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjai: Oroszország, Kazahsztán, Örményország, Fehéroroszország (Belarusz) és Kirgizisztán.

Március 16-án érkezett is a kazah külügyminisztérium válasza, mely szerint:

Az Eurázsiai Gazdasági Unió nem egy politikai szövetség, hanem csakis a gazdasági kérdések megoldására létrehozott csoport.

A kazah szóvivő emlékeztette Lavrovot, hogy vízumügyekben döntést hozni minden tagállam szuverén joga, és amikor megfogalmazták az Unióról szóló egyezményt, a nemzeti szuverenitást szándékosan nem utalták az Unió hatáskörébe.

jevrazes.jpg

Kazahsztán 2014-ben vezetett be 15 napos vízummentes tartózkodást az Egyesült Államok, Hollandia, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Malajzia, az Egyesült Arab Emirátusok, Dél-Korea és Japán állampolgárai számára.

Később a vízummentes tartózkodás hosszát 30 napra emelték, és a fentiekkel együtt 45-re nőtt az érintett országok száma.

kzvisafreeregime.jpg

Kirgizisztán 2012-ben eltörölte a vízumkényszert a legtöbb nyugati ország állampolgárai számára, beleértve az Egyesült Államokat is, akik így 60 napot tartózkodhatnak az országban.

Tavaly Fehéroroszország (Belarusz) is eltörölte a vízumkényszert rövidtávú tartózkodás esetén több mint 80 ország állampolgárai részére, beleértve az Egyesült Államokat és az EU tagjait.