"Kihalóban" a férfi nőgyógyászok Tádzsikisztánban

A hetekben egy taskenti mecset imámja kijelentette, hogy férfiaknak tilos lenne a szülész-nőgyógyászati szakma űzése, mert az bűn.

Ennek kapcsán egy tádzsik hírportál tudósítói utánajártak, hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban Tádzsikisztánban, főleg, hogy 4 évvel ezelőtt már Rahmon elnök is felhozta a témát.

tjnogyogyasz.jpg

Ennek véget kell vetni. Ezt a szégyenteljes jelenséget átéltük már a totalitarizmus idejében. Azokban az időkben lábbal tiporták sok nemzeti értékünket és önigazgatásunkat. Ezt megváltoztatni nem állt módunkban, ezért magát a "férfi" nőgyógyász tényét általános és normális jelenségnek tekintették

- mondta Rahmatullo Szajfuddinov imám (lent).

sayfuddinov.jpg

De most már függetlenek, szabadok vagyunk, és az ilyen dolgokat szégyellni kell és megakadályozni - folytatta.

Az üzbegisztáni reakciók után az imám magyarázkodásra kényszerült, hangsúlyozva, hogy a fenti prédikációja nem érinti az orosz közösséget. Ettől függetlenül viszont egy szülést egy női orvosnak kell levezetnie. Férfiakat vizsgáljanak férfi orvosok, nőket pedig női orvosok. Szajfuddinov kifejtette, hogy ezt nem ő követeli meg, hanem a sária.

tjbolnitsa.jpg

Tádzsikisztánban 4 éve maga Emomali Rahmon elnök kommentálta ezt a témát, igaz más szövegkörnyezetben, de a lényeg az volt, hogy szerinte is inkább nőket kell vonzani ebbe a szakmába.

De a férfi szülés-nőgyógyászok száma nem most, hanem már a 90-es években csökkenésnek indult.

A tudósítók által megkérdezett férfi nőgyógyászok mind találkoztak már gender problémával, előítéletekkel a praxisaikban.

Zoir Razzakov az egyike az ilyen orvosoknak, bár ő maga, elmondása szerint csak személyes indokok miatt, már nem ebben a szakmában dolgozik. Razzakov kifejti, hogy a tádzsik társadalom nagyon konzervatív, és férfiként ebben a szakmában egyre nehezebb, pedig szerinte a fehér köpeny nem csak munkaruha, hanem a szándékok tisztaságának jelképe is.

tjbolnitsa2.jpg

Előfordult vele olyan is, hogy belépett a szülészetre és a nők elkezdtek pánikolni. Türelmesen kellett elmagyaráznia, hogy ő az orvos.

Hasonló helyzetről számolt be Jakov Konsztantyinovics Balabusko is, aki jelenleg az észak-tádzsikisztáni Buszton (régen Cskalovszk) városában praktizál. Ő már 40 éve dolgozik a szakmában és hozzá már megszokásból járnak, de szerinte a rendszerváltás óta vallásosabb lett a társadalom és jobban kerülik a férfi orvosokat.

tjbalabushko.jpg

A fővárosba, Dusanbeban egy kézen meg lehet számolni a férfi szülész-nőgyógyászokat.

De a vallási alapú nemi előítéletek nem csak a nőgyógyászként dolgozó férfi orvosokat érinti. Nagyon gyakran a nők orvosválasztásában a férjek is aktív szerepet játszanak, és ha van női alternatíva, azt választják.

Elméletileg a vallási előírások szerint nőknek tényleg csak női szakemberekhez szabad fordulniuk, kivéve ha olyan és/vagy megfelelően kvalifikált nem áll rendelkezésre.

Szaid Ahmedov, a Vallásügyi Bizottság volt elnöke szerint manapság nem erre érdemes figyelmet fordítani (vagyis nem az orvos nemére), hanem a képesítésére.